Gazdálkodás


Kertészeti módszerek és a növények szelektálása minimálissá teszi a az ólom felhalmozódását a termésben, ha ólommal szennyezett területen vetünk. Adjunk olyan szerves anyagot a termőföldhöz, amelynek pH értéke 6-nál nagyobb, ezzel már csökkentjük a növények ólomfelvevő képességét. Gyümölcstermő növényekre támaszkodjunk inkább. Azokat, amelyeknek a gyökerét/leveleit használjuk fel, azokat inkább beltéri kertben termeljük. Az ólomkoncentráció a talajban sokkal nagyobb lesz, mint a növényekben, ezért fogyasztás előtt gondosan mossuk meg őket. Amit az állatok megesznek, annak elvileg kisebb az ólomtartalma, mint a növényeknek. Az ólom hol jobban, hol rosszabbul épül be az állatokba, ez a fajtájuktól függ. Amikor állatot eszünk, részesítsük előnyben a szárnyasokat, aztán jönnek a disznók, kecskék és nyulak, és végül a szarvasmarhák és a birkák.

A felnőtt állatok ilyen téren biztonságosabbak mint a fiatalok, mivel a fiatalokban nagyobb lehet az ólomtartalma. Az ólom a következő szervekben gyűlik össze: csontok, máj, vese, csontvelő, agy. A tengervizekben az ólom nagyon felhígult állapotban lesz jelen, ezért a tengerből származó táplálék ólomtartalma elvileg elhanyagolható lesz.

Beküldte Jean.

Vissza a Központba